top of page
  • Yazarın fotoğrafıbbblog419

Hayvan Denekler Yerine Yapay İnsan Derisi

Güncelleme tarihi: 18 Ağu 2020

İngiliz bilim insanları, laboratuvarda üretilen derinin ilaç ve kozmetik sektöründe hayvan denekler kullanılmasının önüne geçebileceğini söylüyor.


King's College London önderliğinde bir ekip, vücudun ana hücreleri olarak adlandırılan kök hücrelerden oluşan bir deri katmanı elde etti. Daha önce kök hücreden deri elde edilmişti, ancak araştırmacılar geçirgen bariyere sahip olan bu yeni derinin, insan derisine daha çok benzediğini söylüyor. Uzmanlar, bu derinin kozmetik ve ilaç sektöründe hayvan denekler kullanmaktan daha ucuz bir alternatif olabileceğini dile getiriyor.



Londra King’s Koleji’nde akademisyen olarak çalışan Prof. Dr. Dusko Ilic’e göre üretilen bu deri, ilaç ve kozmetik sektöründe hayvanların denek olarak kullanılmasının önüne geçebilir.


Bilim insanları birkaç yıldır biyopsiyle alınan deri hücrelerinden, nemi hapseden ve mikropların vücuda girmesini engelleyen koruyucu bir bariyer olan insan derisinin en dış tabakası Epidermis’i oluşturabiliyordu. Ancak son deney, yapay deriyi bir adım daha ileri taşıdı. Deneyde, Epidermis’de bulunan ana deri hücrelerinin sınırsız sayıda üretilmesini sağlayan yeniden programlanmış deri hücreleri kullanıldı. Deri hücrelerinin nemi az bir ortamda üretilmesi, gerçek deriye benzer bir cilt bariyeri oluşturulmasını sağladı.


Deri bariyeri


Baş araştırmacı King's College London'dan Dr. Dusko İlic, BBC News'e şunları söyledi: "Yapay deri, ilaç ve kozmetik sektöründe hayvan deneklerin yerini alabilecek ucuz, çoğaltılabilen ve yeniden üretilebilen bir modeldir ve cilt hastalıklarında yeni tedavi yöntemlerinin test edilmesi için kullanılabilir.”


Araştırmacı Dr Theodora Mauro yapay derinin, İktiyozis (kuru, pul pul cilt) veya egzama gibi deri hastalıklarının incelenmesine yardımcı olacağını ve yapay derinin, cilt bariyerinin normal şartlarda nasıl geliştiğini, farklı hastalıklarda nasıl bozulduğunu ve onarım ile iyileşmenin nasıl sağlanabileceğini incelemek için kullanabileceğini dile getirdi.




Laboratuvar denekleri de dahil olmak üzere hayvanları korumak için çalışan The Humane Society International, Stem Cell Reports dergisinde yayımlanan araştırmayı onayladı.



The Humane Society International Araştırma ve Toksikoloji direktörü Troy Seidle:

"Bu yeni insan derisi modelinin, derileri için öldürülen tavşan, domuz, sıçan veya diğer hayvanlara bilimsel açıdan üstünlüğü bulunmaktadır. Cilt geçirgenliği, immünoloji ve diğer faktörler türden türe değişiklik gösterse de araştırma bulgularının, insanlara da uygulanabileceğini umuyorum.” sözlerini dile getirdi.




Yazar: Helen Briggs

Çeviren: Bengisu Gülüm Sert

Editör: Begüm Gür



25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page