top of page
  • Yazarın fotoğrafıbbblog419

İnsan Dili ve Hafızasının Kökeni



Konuşma yeteneği ve dil insanlığa özgü olsa da uzmanlar, nöral yollarımızın maymunlarınkine benzer olduğunu açığa çıkardı. Bu da en az 25 milyon yıl geçmişe dayanan bir evrimsel gelişmeyi simgeliyor olabilir.


Newcastle Üniversitesi ile Iowa Üniversitesinin liderliğindeki takımların yürüttüğü, Neuron dergisinde yayımlanan bir araştırmada, insanlar ile primatların işitme korteksine dair bilgiler karşılaştırıldığında aralarında güçlü bağlar bulunmuştur.


Newcastle Üniversitesi Tıp Fakültesi Profesörü Chris Petkoy şu sözleri dile getirdi:

“Dil becerilerimiz, anılarımızı somutlaştırarak onlara ‘şarkıcı bir bülbüle benziyor’daki gibi canlılık özellikleri yüklemektedir. Bu nedenle de insan beyninin dil ve hafıza sistemleri, son evrim sürecimiz boyunca ciddi bir değişim göstererek bizleri diğer tüm hayvanlardan ayırmıştır. Diğer primatlar ile bu denli çarpıcı benzerlikler göstermemiz bizleri şaşkına çevirdi. Bu keşif, bilim ile sinir hastalıkları açısından ciddi bir önem taşımaktadır.”

İşitme Korteksi Stimülasyonu


Bu stimülasyonda bilim insanları, tedavileri için gözlemlenen beyin cerrahisi hastalarından aldıkları bilgileri kullandı. İnsan beyninin belirli bir kısmının stimülasyonu, beyin görüntüleme işlemi ile aynı esnada yapıldığı müddet görselleştirilebilmektedir.


Uzmanlar aynı zamanda işitme korteksi stimülasyonu ile maymunlarda dil ve hafıza açısından önem taşıyan alanların görselleştirilmesine ait sonuçları da karşılaştırmıştır.


Beyin stimülasyonu, insanlar ile maymunların paylaştığı, daha öncesinde keşfedilmemiş olan atadan kalma bir beyin yolu sistemine ışık tutmuştur. Bahsi geçen bu sistemin, her iki türün atalarında da mevcut olması muhtemeldir.


Bu bulgu oldukça önem taşımaktadır çünkü beyin stimülasyonu, sinir hastalıkları ile psikiyatrik bozukluklar için yaygın bir tedavi yöntemidir; ancak beyin stimülasyonunun nasıl işlediği tam olarak anlaşılmamakla birlikte insanlar üzerinde yapılmayacak olan bir çalışma gerektirmektedir. İnsan dışı primatları kapsayan bu çalışmalar, Parkinson hastalığı da dahil olmak üzere beyni alakadar eden modern tedavi yöntemlerinin önünü açmıştır.


Yeni Araştırmalara İlham Oldu


Çalışma, uluslararası bilim topluluğunun ilerde yapacağı keşiflere ilham olması amacıyla artık dünya ile paylaşılabilir olan bu eşsiz ve yeni beyin görüntüleme bulgularını ortaya çıkarmıştır.


ABD’deki Iowa Üniversitesinin Carver Sağlık Merkezinde Beyin Cerrahisi Başkanı ve çalışmanın ortak yazarı olan Profesör Matthew Howard III, “Bu keşif, beyin stimülasyonunun hastalara nasıl yardımcı olabileceğinin anlaşılması açısından çok büyük bir potansiyele sahip. Bu da insanlar üzerinde yapılamayacak olan ve hayvan modellerini içeren araştırmaların yapılmasını gerektirmektedir.” sözlerini dile getirdi.


Newcastle Üniversitesinde Uzman Nörolog aynı zamanda çalışmanın bir diğer ortak yazarı olan Profesör Tim Griffiths de şu sözleri ekledi: “Bu keşif, çoktan çalışma aşamasında olan nöroloji ile beyin cerrahisi hastalarına yönelik yeni araştırmalara bir ilham kaynağı olmaya başladı bile.”


Çevirmen: Begüm Gür

Editör: Bengisu Gülüm Sert

57 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page